Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων με έτος ίδρυσης το 2001 στοχεύει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων της συνοικίας μας, μέσα από την ευρύτερη ανάδειξη των προβλημάτων μας και την προσπάθεια επίλυσής τους. Σε μια εποχή που η αίσθηση της συλλογικότητας τείνει να χαθεί με αποτέλεσμα ο πολίτης να αισθάνεται αδύναμος ως μονάδα να αντιδράσει, με την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας αποκτά ένα βήμα για να ακουστεί η φωνή του στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας κτλ., οι οποίες πιέζονται προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων του και την εξυπηρέτηση των αναγκών του, για μια πιο ανθρώπινη διαβίωση σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον.
Εκτός από τον αγώνα που δίνει ο Σύλλογός μας για τα θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής της συνοικίας μας, προσπαθούμε με  σειρά εκδηλώσεων να αναπτύξουμε τον πολιτισμό και να φέρουμε πιο κοντά τους ανθρώπους της συνοικίας μας, από τα παιδιά μέχρι και τους ηλικιωμένους όπως παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις για επίκαιρα θέματα, κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, ετήσια συνεστίαση, και να τους δώσουμε την ευκαιρία να έχουν δημιουργική δραστηριότητα μέσω του συλλόγου με μικρότερο κόστος απ’ ότι αν το έκαναν ο καθένας μόνος του, όπως μονοήμερες εκδρομές, θεατρικό εργαστήρι, νεανικό θίασο, μαθήματα μουσικής, μαθήματα ζωγραφικής, γιόγκα-πιλάτες κλπ.
Έχουνε καθιερώσει το μόνιμο μπαζάρ του Συλλόγου στην αίθουσα του Συλλόγου στο οποίο διαθέτουμε σε συμβολικές τιμές βιβλία, είδη δώρων, κοσμήματα και πολλά άλλα που είναι όλα προσφορές μελών και φίλων μας για την ενίσχυση του Συλλόγου.
Παράλληλα αναπτύξαμε και συνεχώς διευρύνουμε δίκτυο καταστημάτων της συνοικίας μας που προσφέρουν εκπτώσεις στα μέλη μας, όπως μειωμένο εισιτήριο σε κινηματογράφους, κ.ά.
Μέσα από τον ιστότοπο του Συλλόγου, την ομάδα και τη σελίδα facebook που έχουμε δημιουργήσει επιδιώκουμε να επικοινωνούμε πιο άμεσα με τα μέλη και τους φίλους μας και να τους ενημερώνουμε για τη δραστηριότητα του Συλλόγου για τα νέα της συνοικίας, για την ιστορία των Αμπελοκήπων κλπ.
Το γραφείο του Συλλόγου βρίσκεται στην οδό Πουλίου 29 όπου σας περιμένουμε να σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων μας.
Τα ετήσια έσοδα του Συλλόγου που είναι απαραίτητα για να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, απορρέουν καθαρά και μόνο από την ετήσια συνδρομή των μελών, από το μπαζάρ και από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους κατοίκους της συνοικίας μας να αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας, για να μπορούμε να έχουμε όλοι μαζί μια ισχυρή φωνή απέναντι στις αρμόδιες τοπικές αρχές, που με την επιπλέον δικαιολογία της οικονομικής κρίσης αμελούν όλο και περισσότερο τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον πολίτη.
 Ακολουθούν αποσπάσματα του καταστατικού μας.


ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Άρθρο 1
Ιδρύεται στην Αθήνα σωματείο με την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ» και έδρα την συνοικία στο κέντρο των Αμπελοκήπων στην Αθήνα.
Άρθρο 2
ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Σκοποί του Συλλόγου είναι:
H διερεύνηση, η σπουδή και η συνειδητοποίηση των προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή των Αμπελοκήπων και η άμεση αντιμετώπισή τους σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα προβλήματα των λοιπών περιοχών του κέντρου της Αθήνας.
Η συλλογική δράση για την υλοποίηση προτάσεων για την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως προβλημάτων της περιοχής δράσης του με οδηγό τις αρχές του μαζικού κινήματος (συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες κλπ.),
H συνδρομή του στις προσπάθειες των πολιτών για καλύτερη ποιότητα ζωής και ειρηνική πολιτισμένη συμβίωση.
Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων, προγραμμάτων πρασίνου και ιδεών στην περιοχή δράσης του, η οποία είναι ιδιαιτέρως πυκνοκατοικημένη και επιβαρημένη.
Η προστασία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου όλων των ελευθέρων χώρων της περιοχής και η παρέμβαση με όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου ν’ αποτραπεί ο περιορισμός – αφανισμός τους, από ιδιωτικά συμφέροντα στο βωμό του κέρδους.
Η προσφυγή σε κάθε νόμιμη αρχή, με αίτημα την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας της σχετικής με την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος, ιδίως σε περιπτώσεις πολεοδομικών παραβάσεων και παρεμβάσεων, ώστε τα εκάστοτε αρμόδια όργανα να επιλαμβάνονται, να διερευνούν τα θέματα και να επιβάλλουν την τήρηση της νομιμότητας.
Η μελέτη και η παρέμβαση με την υποβολή προτάσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες για την βελτίωση της χωροταξίας και της γενικότερης ποιότητας των σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους προς όφελος των μαθητών.
Οι πάσης φύσεως παρεμβάσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί καλύτερο επίπεδο ζωής στους κατοίκους των Αμπελοκήπων με την σωστή χρήση γης και την συντήρηση των πλατειών και του πρασίνου, την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, την δημιουργία επαρκών και προσιτών οικονομικά χώρων σταθμεύσεως κλπ.
Η πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε κοινοχρήστους και μη χώρους της περιοχής των Αμπελοκήπων, με σκοπό την ψυχαγωγία και την βελτίωση του μορφωτικού και του πολιτιστικού επιπέδου των μελών του και των πολιτών της περιοχής.
Η υποβοήθηση κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της διεθνούς αλληλεγγύης και την εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης, με την συμμετοχή του σε αντιπολεμικές δράσεις.
Η υποβοήθηση κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί στην ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων είτε μέσα στο Σύλλογο είτε σε συνεργασία με τους αθλητικούς φορείς και τα σχολεία της περιοχής.
Η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, η υπηρέτηση του ανθρώπου ως αξίας και η αφοσίωση στις πάσης φύσεως πολιτισμικές αξίες με συλλογική προσπάθεια.
Άρθρο 4
ΜΕΛΗ
Ως μέλη του Συλλόγου έχουν δικαίωμα να εγγραφούν όσοι έχουν κατοικία ιδιωτική ή επαγγελματική μέσα στα όρια της περιοχής των Αμπελοκήπων η οποία ορίζεται στο άρθρο 5. Τα τακτικά μέλη λαμβάνουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις και δικαιούνται να ελέγχουν τις πράξεις του Δ.Σ., να εκλέγουν και να εκλέγονται.
Τα μέλη μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία του Συλλόγου από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία υποχρεούνται να παρέχουν την ενημέρωση αυτή οσάκις τους ζητείται.
Τα μέλη έχουν δικαίωμα να κάνουν προτάσεις σχετικά με την δράση του Συλλόγου.
Άρθρο 5ο
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΡΑΣΗΣ
Ως εδαφική περιοχή δράσης του Συλλόγου καθορίζεται η περιοχή που περικλείεται στην παρακάτω περίμετρο:
Πανόρμου- Λ. Κηφισίας- Αγγ. Σικελιανού- Νικολακοπούλου- Αγγ. Σικελιανού- Β. Παύλου- Λ. Μεσογείων- Τρικάλων- Λιβαδειάς- Σαλώνων- Παπαδιαμαντοπούλου- Λαοδικείας- Λούρου- Β. Σοφίας- Κόκκαλη- Λάχητος-Κόνιαρη- Λ. Αλεξάνδρας- Γκύζη- Πλ. Γκύζη- Αμφείας- Σαρακιώτη- Ζαμβρία- Καρολίδου- Παλουμπιώτη-Λώρη- Παπαρσένη- Γιαννούλη Αιτωλού- Αχαϊας- Πανόρμου.
Επίσης στα όρια δράσης συμπεριλαμβάνεται ο χώρος που ανήκει στο 7ο Διαμέρισμα και αποτελεί μέρος του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή.
Άρθρο 6ο
ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ
Η εγγραφή νέων μελών στο Σύλλογο γίνεται με υποβολή αιτήσεως την οποία εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο.
Εάν το Διοικητικό Συμβούλιο δεν εγκρίνει την εγγραφή τότε δύναται ο ενδιαφερόμενος να προσφύγει στην Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου, η οποία αποφασίζει σχετικά.
Άρθρο 7ο
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Τα μέλη του Συλλόγου έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις και τις δραστηριότητές του, εφόσον είναι οικονομικά τακτοποιημένα και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα μήνα ως μέλη.
Υπό την ίδια προϋπόθεση, έχουν και τα δικαιώματα να εκλέγουν και να εκλέγονται.
Άρθρο 8ο
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΟΥΣ
Τα μέλη του Συλλόγου οφείλουν:
⦁    Να βοηθούν αποτελεσματικά για την υλοποίηση των σκοπών και στόχων του Συλλόγου.
⦁    Να υλοποιούν τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης.
⦁    Να είναι συνεπή στις οικονομικές υποχρεώσεις τους καταβάλλοντας τις συνδρομές που οφείλουν καθώς και τις τυχόν προαιρετικές εισφορές που αποφασίζει η Γενική Συνέλευση.
Άρθρο 9ο
ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΜΕΛΟΥΣ
Κάθε μέλος πληρώνει άπαξ στο Σύλλογο δικαίωμα εγγραφής πέντε (5) ευρώ ετήσια συνδρομή ποσού είκοσι (20) ευρώ…
Άρθρο 11ο
ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Όργανα του Συλλόγου είναι:
⦁    H Γενική Συνέλευση
⦁    Το εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο
⦁    Η Τριμελής Εξελεγκτική Επιτροπή
Άρθρο 12ο
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο Σύλλογος διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και τέσσερα (4) μέλη, τα οποία αναλαμβάνουν ευθύνες και αρμοδιότητες για τη σωστή λειτουργία του Συλλόγου κατά τμήματα που θ΄ αποφασίζονται από την Γενική Συνέλευση ή το Διοικητικό Συμβούλιο (αθλητικό, νεολαίας, παιδικό, γυναικείο, φύτευσης, καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων κλπ.).
Άρθρο 16ο
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
Οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου για την εκλογή των μελών του εννεαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του και της τριμελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής λαμβάνουν χώρα κάθε δύο (2) έτη εντός του μηνός Μαρτίου και δη μετά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του με μυστική ψηφοφορία.